Niemand houdt van Sines*

In de reisgidsen zoek je vergeefs naar Sines. Tot een paar jaar geleden werd er nog wel eens een paar regels aan het dorp gewijd in The Rough Guide of de Lonely Planet. 'Ga er niet heen!' of 'Rij er in een grote boog omheen.' Dat was zo ongeveer de enige aanbeveling die je kon lezen. Rentes de Carvalho wilde in zijn onovertroffen gids Portugal nog wel waarderend over het visrestaurant Veranda do Oceano schrijven. Maar ook het gezegde 'Ze kunnen beter slecht over je praten dan niet over je praten' gaat nu niet meer op.

Is dat terecht? Nee. Het is waar dat het vissersdorp, gelegen op de rotspunt Cabo de Sines, ingeklemd is in een wurggreep van de petrochemische industrie en een olie- en een overslaghaven. Waar je ook kijkt zie je schoorstenen, buizen, kabels, leidingen en andere bedrijvigheid en als de wind verkeerd staat wil het wel eens onaangenaam ruiken.

Die bedrijvigheid heeft niet alleen negatieve kanten. Sines heeft een enorme verscheidenheid aan vermaak. Van authentieke kroegen tot moderne loungebars. Van volksrestaurants waar je voor zes euro (prijs van november 2007) een volledig maal krijgt (hoofdgerecht, brood en olijven, halve liter wijn en koffie) tot het nationaal bekende Veranda do Oceano en alles daartussen (zelfs pizza en shoarma).

Dankzij de afwezigheid van Sines in de reisgidsen zijn toeristen zeldzaam. Zelfs in het hoogseizoen is het geen probleem een kamer te vinden (uitgezonderd tijdens het Wereldmuziekfestival, wanneer mensen zelfs op straat slapen). Een verblijf in Sines is dus een garantie voor rust en kalmte. En dé gelegenheid kennis te maken met het dagelijkse Portugese leven. En om van Sines te gaan houden.

_______
*) Nou ja, wat reisboekenschrijvers betreft.