Kelten, Romeinen, Visigoten, Vandalen, Moren, Portugezen & Vasco da Gama

De Cabo de Sines, de overzichtelijke rotspunt die de Atlantische Oceaan in steekt, is al vroeg bewoond geraakt. Na de Kelten vestigden de Romeinen zich er. Naast het kasteel van Sines zijn daarvoor nog sporen te vinden: een installatie voor visconserven. De Romeinen werden verdreven door de Visigoten die op hun plaats door de Vandalen werden weggejaagd, die op hun beurt weer konden ophoepelen voor de Moren. Sines ligt in het gedeelte van Portugal dat het langste door de Moren is overheerst. Nog steeds zie je dat Portugezen uit Zuiden kleiner en donkerder zijn dan die uit het Noorden.

Sines is de geboorteplaats van Vasco da Gama, ontdekker van India. Bij het kasteel wordt dat herdacht met een standbeeld.

Tot 1971 was Sines een vissersdorp dat ook kurk uit de Alentejo verwerkte. Er werden ook visconserven geproduceerd. In de zomers was het een geliefde badplaats. Vandaar de enorme hoeveelheid pensions voor zo'n kleine plaats.

Na 1971 kwam de nadruk op havenactiviteiten en de petrochemische industrie te liggen.

Sines ligt in de Alentejo, een uitgestrekt en dunbevolkt gebied, dat van oudsher heidens en anarchistisch is. Het communisme kreeg daardoor in dit deel van Portugal snel voet aan de grond. Nog steeds is de Partida Communista de Portugal (PCP) machtig in Sines en omgeving.